Violeta Rexhepagiqi
Nje talent i rralle qe lindi ne Prishtine, qe u be e njohur si kengetare qe ne femijeri, kaloi bankat e shollave te muzikes, u be soliste e njohur dikur, qe perfaqesoje dy here Kosoven ne garat e dikurshme jugosllave per te fituar prezentim ne Evrovizion, nje jete me shume kthesa ne karriere dhe me te papritura ne jete, nje gazetare e luftrave te ndryshme, qe gjate luftes se Kosoves mbeti ne Kosove pse e deshti Kosoven, eshte kjo solistja kosovare Violeta Rexhepagiq, e cila pas shume peripecive te jetes ju kthye punes ne RTK dhe kenges shqipe. AlbaNur pati rastin ta takoj ne internet dhe te zhvilloj nje bisede te shkurter.
ALBANUR PRESS: Violeta si nisi e tere kjo?
Violeta Rexhepagiqi: Isha ne shkollen fillore “Faik Konica” e ca njerez nga Radio Prishtina e atehershme erdhen per ti “testuar” femijet. Verejten se jam e talentuar per muzike dhe me ftuan per tu bere soliste per femije ne Radio Prishtine. Ne ate kohe erdhen edhe ca njerez te tjere te cilet kerkonin spikere per femije per te njejten radio dhe pasi degjuan se si lexoj me ofruan bashkepunim.
ALBANUR PRESS: Por ti asokohe e vijove edhe shkollen e muzikes?
Violeta Rexhepagiqi: Po ky angazhim ne radio beri qe te angazhohem edhe ne shkollen e ulet te muzikes ne Prishtine. Verejta se per 'ti kenduar kenget per femije duhet qe t'i njohesh notat dhe pastaj kenget mesohen me shpejt dhe me lehte por edhe nese harrohen, duke i falenderuar notave kujtesa per ate melodi te rikthehet. U regjistrova edhe ne shkollen e ulet te muzikes dhe ashtu filloi.
ALBANUR PRESS: Cili ishte rezultati?
Violeta Rexhepagiqi: Kam fituar shume shperblime ne “Akordet e Kosoves” , isha edhe anetare e korit per femije, lexova shume radio-drama per femije, kendova me se 40 kenge per femije te cilat i incizova ne Radio Prishtine dhe te cilat emitoheshin pothuaj perdite.
Me nje fjale u bera femije i famshem.
ALBANUR PRESS: Po si fillove te kendosh per te rinj dhe te miresh me gazetari?
Violeta Rexhepagiqi: Tregime te gjata jane keto. Te themi se fati e deshi ashtu por edhe une i ndihmova me punen dhe ambiciozitetin tim. Kisha grupin “Vivien” e pastaj kendova edhe si soliste. Dy here e perfaqesova Kosoven ne kengen e Evrovizionit. Per ata qe nuk e dine - ishte kjo gare ne nivelin Jugosllav ku ēdo republike apo krahine i kishte nga 2 perfaqesues. Udhetova shume asokohe dhe isha e ftuar si ne Zagreb ne emisionin prestigjioz televiziv “Stereovizia” por edhe ne Beograd ne emisionin shume te shikuar.
“Hiti i muajit ”. Ne festivalin televiziv te JRT-se garoi edhe emisioni i im i cili ishte video-art prezantim nder te paret kosovare por edhe Jugosllav : “Ēdo kohe e ka kryevepren e vet ”, per te cilin e shkrova skenarin dhe e punova regjine.
ALBANUR PRESS: Pastaj erdhen masat e dhunshme ne RTP dhe t'i mbetee pa pune?
Violeta Rexhepagiqi: Po, mbeta pa pune, por meqe bashkepunoja edhe me ca qendra te huaja jeta e ime ishte ne rrezik te vazhdueshem. Ato dite gazetari i cili punonte per Sky news me telefonoi duke me pyetur se ēka vertete po ndodhte ketu? Me pastaj me ftoi qe te shkoj ne Budapest per tu pergatitur qe te shkoj ne rajone lufte. Pranova dhe shkova. Qe atehere i percolla te gjitha ngjarjet e medha ne Ballkan por edhe me gjere. Isha edhe ne Bagdad gjate luftes se Gjirit. Te tere kete e beja qe nese “kris” ne Kosove te isha ajo e cila do te raportonte nga ketu. Per fat te keq para se krisi lufta ne Kosove me ndodhi nje aksident komunikacioni prandaj 2 vite e gjysme nuk mund te ecja flisja etj., sepse e kisha lenduar trurin. Kur perfundova ushtrimet fizioterapeutike por edhe 14 tretmane te akupunktures te cilat i bera ne Mitrovice te dr. Shaip Mripa une fillova te eci ngadale dhe te flas etj. por lufta ishte aty dhe une me nenen dhe babin tim vendosem te mbetemi.
ALBANUR PRESS: Ti edhe ne ate gjendje u mundove qe te ndihmosh?
Violeta Rexhepagiqi: Nje mik i im gazetar anglez (BBC) ishte ne Maqedoni dhe ne nje kamp u takua me Donat Kaēin. E pyeti per mua dhe kur kuptoi se jam ne Prishtine dhe se nuk dua te largohem askund e mori numrin tim te ri te telefonit dhe me te shkele ne Londer me thiri me telefon. I tregova se ēka ndodhe dhe ēka degjova prej njerezve te tjere. Ai te tere biseden tone e incizoi dhe emetoi. Ishte kjo nje klithje per ndihme. Ai ishte ketu edhe gjate zgjedhjeve te fundit ne Kosove, u takuam dhe 4 dite punuam bashke.
ALBANUR PRESS: Tani punon ne RTK?
Violeta Rexhepagiqi: Po dhe jam e lumtur qe perseri po i shkeli ato shkalle per te cilat mendoja se me asnjehere nuk do ti shkeli. Punoj me ish bashkepunetoret dhe me ca fytyra te reja.
ALBANUR PRESS: Po muzika?
Violeta Rexhepagiqi: Tani kompozoj per te tjeret dhe ne te shumten e rasteve pos muzikes vete i shkruaj edhe tekstet. Kete nuk e punoj si te tjeret “per fiti” por pa u bindur ne kualitetin e kengetarit, kengen nuk e shes.
ALBANUR PRESS: Diē per fund?
Violeta Rexhepagiqi: Po e citoj nje tekst timin te kenges “ Porsi palaēo” :
Thone jeta vazhdon
Perplot buzeqeshje, perplot lot...,
.